O nouă biserică pentru românii din Roma

 

La Roma a fost deschisă oficial duminică 4 martie 2007 o nouă biserică pentru credincioșii romano-catolici români. Este a patra biserică din dieceza de Roma în care credincioșii români de rit latin se pot reuni pentru slujbele religiose și asistența pastorală necesară. Noua biserică pentru românii romano-catolici, nouă și ca edificiu, este biserica parohială Santa Rosa da Viterbo, Via Santa Giovanna Elisabetta 53 - 00189 Roma, sito web: www.santarosadaviterbo.org, Sectorul Nord, cartierul Tor di Quinto (între Via Cassia și Via Flaminia), parohul comunității italiene este Don Giampiero ANTONICELLI.

Pentru moment Sfânta Liturghie în limba română se celebrează de două ori pe lună, în I-a și în a-III-a duminică a lunii. Responsabilul Misiunii române a credincioșilor de rit latin din Roma este Pr. Isidor Iacovici, tel. 3405326159; capelan asistent, Pr. Iulian Faraoanu, tel. 3299593240.

Necesitatea deschiderii unui nou centru pastoral a fost sesizată mai de mult, înainte de Crăciun, dar a fost decisă, după sărbătoarea Epifaniei cu ocazia binecuvântării familiilor, lucru nou și deosebit de benefic sub aspect pastoral și pentru identificarea zonelor urbane locuite de mai mulți români.

Vizitarea familiilor de către preoții asistenți a fost un moment important de rugăciune comunitară, de contact și de cunoaștere personală reciprocă. În fiecare casă, unde au fost invitați, preoții s-au rugat împreună cu credincioșii un mister din Sfântul Rozariu, fiecare din cei de față recitând rând pe rând Tatăl nostru și apoi fiecare câte un Bucură-te Marie până la terminarea decadei. În această privință, părintele Isidor Iacovici remarca cu vădită bucurie: "Rugăciunea în comun crea imediat o atmosferă de încredere, genera comuniune, făcea din grup o mică biserică domestică".

Firește, deschiderea unei noi bisericii pentru credincioșii români înseamnă un plus de efort pentru responsabiliul Misiunii românilor de rit latin din Roma, ajutat de capelanul asistent Pr. Iulian Faraoanu și de ceilalți preoți români aflați la studii de specializare. Toți sunt însă convinși că trebuie făcut tot posibilul pentru a le asigura conaționalilor noștri o asistență pastorală specifică, pe măsura posibilităților în rândul emigranților, cât mai aproape de zona unde locuiesc.

Duminică 4 martie, a doua din Postul Mare la Sf. Liturghia celebrată în biserica Santa Rosa da Viterbo au participat circa 60 de credincioși. Cei mai mulți au fost tineri. Sus, aproape de altar, trei ministranți din noua generație de români. Păreau mulțumiți ca cei trei apostoli luați de Isus pe muntele transfigurării unde s-a urcat ca să se roage. De fapt, la Liturghie s-a proclamat Evanghelia Schimbării la Față în versiunea Sfântului Luca.

Au concelebrat cinci preoți ajutați de diaconul permanent don Oscar. O Liturghie în formă solemnă, atât cât îngăduie sobrietatea Postului Mare, pentru a marca locul stabil de rugăciune al noii comunități de emigranți români. Au concelebrat, don Giampiero Antonicelli, parohul comunității locale, don Pierpaolo Felicolo, responsabil pentru oficiul "Migranti" din cadrul Vicariatului de Roma, părintele Isidor Iacovici, responsabiliul Misiunii comunității catolice de rit latin din Roma, părintele Benone Lucaci, preot student la specializare, activ și în pastorația duminicală și coordonatorul național în Italia al comunităților române de rit latin, mons. Anton Lucaci.

Trebuie notat și faptul îmbucurător că la pregătirea Liturghiei credincioșii s-au implicat activ încă din prima zi, au răspuns în cor, au cântat, au citit lecturile. De altfel, am aflat că ei au fost cei care au cerut și s-au interesat de găsirea unei biserici în care să se reunească. Este și aceasta o formă de implicare a laicilor în apostolatul și misiunea Bisericii. Încă ceva. Spre lauda lor, după terminarea Liturghiei, la îndemnul părintelui Iacovici, credincioșii au rămas toți în biserică și au parcurs Calea Crucii așa cum se obișnuiește în parohiile din țară în timpul Postului Mare.
Crucea a fost purtată de un ministrant având alături alți doi cu lumânări aprinse iar rugăciunile și cântarea au fost conduse de o tânără. În intervențiile de la terminarea Sfintei Liturghii parohul italian și responsabilul pentru emigranți din partea Vicariatului au avut cuvinte de prețuire pentru mărturia creștină dată de emigranții români și în această zonă a Romei, arâtând mare disponibilitate și promițând sprijin pastoral. Începuturile sunt încurajatoare pentru această "turmă mică și credincioasă" de români care se reunește în biserica Santa Rosa da Viterbo situată în nordul Romei.

Mons. Anton Lucaci

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

Învierea Domnului - Paști 2007

 

Vestea Învierii Mântuitorului a avut un ecou răsunător și pentru românii catolici prezenți la Roma. Ziua pe care a făcut-o Domnul a fost trăită cu intensitate în toate cele patru comunități românești existente în cetatea eternă. A fost o confirmare a centralității misterului pascal al lui Cristos și a spiritului de sărbătoare privită din punct de vedere religios printre cei circa șase mii de români prezenți la Roma.

Pentru a putea experimenta roadele Învierii, creștinii au avut la dispoziție cele 40 de zile de pocăință. Acest timp al Postului Mare a constituit o pregătire privilegiată în vederea întâlnirii cu Cristos cel Înviat. Credincioșii au fost îndemnați duminică de duminică să comunice mai mult cu Dumnezeu în rugăciune, să practice postul autentic și să împlinească fapte de caritate. Fiind un timp al îndurării divine și o ocazie de reevaluare a propriei vieți de credință, numeroși credincioși s-au împăcat cu Dumnezeu prin sacramentul spovezii. Lucrul acesta a fost posibil și datorită generozității slujitorilor lui Dumnezeu, în fiecare duminică fiind disponibili la confesional cel puțin doi preoți.

Calea celor 40 de zile a fost încununată de celebrarea solemnă a Vigiliei pascale la cele două biserici principale din Roma: Campitelli (piața Veneția) și Grotte Celoni (Casilina) la orele 19,00. Credincioșii, prezenți în număr mare au meditat faptele minunate ale lui Dumnezeu care ne-a eliberat de stricăciunea păcatului și ne-a oferit împăcarea și viața nouă în Cristos.

Ziua de Paști a cuprins patru sfinte liturghii: Ladispoli, Grotte Celoni, Campitelli și Cassia. Păstorii sufletești au explicat încă o dată măreția Învierii Domnului și i-au invitat pe participanții la celebrările liturgice nu numai să sărbătorească, ci să trăiască din plin Învierea, redevenind oameni noi și trăind viața nouă a harului. Ziua sfântă a Învierii a fost încheiată cu o celebrare româno-italiană la o biserică din via Cassia. Cele două comunități s-au reunit și făcând abstracție de dificultatea limbii s-au rugat împreună Celui ce a biruit asupra păcatului și morții.

În spiritul tradiției din România a doua zi de Paști a fost sărbătoare, iar bucuria Învierii s-a prelungit. La sfintele liturghii din cele trei biserici a continuat să se audă Aleluia, Mărire și să se vestească victoria lui Cristos asupra mormântului. Ziua a fost încheiată cu o celebrare ecumenică la biserica "Santa Maria in Trastevere" organizată de Comunitatea "Sant'Egidio". La altar, împreună cu delegați din partea confesiunilor ortodoxe și protestante din diferite țări, au oficiat și preoții Isidor Iacovici și Iulian Faraoanu. Evanghelia Învierii a fost proclamată în mai multe limbi iar creștinii au purtat acasă lumina lui Cristos cel Înviat.

Momentele de binecuvântare și har ale sărbătorilor pascale au fost un impuls pentru viața creștină a românilor care trăiesc la Roma. Deși sunt foarte aproape de Vatican, inima creștinătății, credincioșii români nu sunt scutiți de influența societății secularizate, de influxul consumismului și al relativismului. Cu toate acestea, siguranța oferită de Cristos Înviat, Capul Bisericii, protecția Sfintei Fecioare Maria, rugăciunea și grija păstorilor sufletești mențin o trăire vie și autentică a credinței.

Cristos a înviat! Un timp pascal binecuvântat!

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Prima Sfântă Împărtășanie - 22 aprilie 2007

 

Bucuria specifică Timpului Pascal a fost amplificată de sărbătoarea ce a avut loc duminică 22 aprilie în comunitatea catolică a românilor din Roma. Un grup numeros de copii au primit pentru prima oară în sufletele lor pe Cristos Mântuitorul. La ora 12,30 s-a celebrat sf. Liturghie în biserica din Grotte Celoni (Casilina), iar la ora 15,30 în biserica din Campitelli (Piața Veneția).

Pregătirea catehetică în vederea acestui eveniment important din viața copiilor a început în luna septembrie a anului trecut și a fost condusă de surorile Ingrid și Iuliana împreună cu tânăra Adriana. După acest parcurs a urmat un examen de verificare depășit cu bine de copii, în ciuda unor mici dificultăți de exprimare în limba română.

Un moment semnificativ a fost prima spovadă unde cei mici au conștientizat necesitatea căinței și au experimentat iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu. Având sufletul curat și purificat nu a rămas decât primirea lui Isus, cel ce a devenit oaspetele de seamă al inimii lor.

Protagoniștii acestei zile fericite au fost copiii, de aceea redăm mulțumirea făcută la sfărșitul sfintei liturghii.

"Îți mulțumim Isuse pentru că ai rămas în mijlocul nostru cu Trupul și Sângele tău. Tu ești viața și bucuria noastră. Numai Tu poți să ne faci să devenim mai buni și mai generoși. Am vrea ca toți oamenii să te primească în fiecare zi în sufletele lor, pentru că numai Tu ești adevărata pace. Dacă oamenii te-ar primi mai des în sf. Împărtășanie pe pământ ar fi mai puține războaie, mai puțină ură, mai puțină răzbunare, mai puțină nedreptate și ar fi mai multă iubire, mai multă rugăciune, mai multă bucurie, mai multă fericire.

Vă mulțumim vouă, dragi părinți care ne sunteți mereu alături. De la voi am primit darul vieții trupești și prin grija voastră și a nașilor am devenit fiii lui Dumnezeu prin sacramentul Botezului. Astăzi am primit un nou dar, darul unirii cu Isus din sf. Împărtășanie, Pâinea vieții veșnice.

Mulțumim apoi celor care ne-au însoțit pe drumul pregătirii: părintelui paroh Isidor, părintelui Iulian, sorei Iuliana, Ingrid și Adrianei, precum și tuturor celor care cu multă răbdare și iubire ne-au învățat să-l cunoaștem și să-l prețuim pe Isus. Cristos, Pâinea vieții să vă răsplătească pe toți, iar nouă să ne păstreze inimile mereu curate pentru a-l putea primi cât mai des în sf. Împărtășanie."

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Mirului - 29 aprilie 2007

 

Duminică 29 aprilie comunitatea românească din Roma s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a celebra Mirul. Anul acesta s-a administrat sacramentul confirmațiunii în cele două biserici principale: Grotte Celoni (Casilina) și Campitelli (Piața Veneția).

Ziua Domnului a debutat cu o primă sf. Liturgie celebrată la ora 9,00 la Ladispoli. Aici există o comunitate de circa 300 de creștini catolici, majoritatea provenienți din Săbăoani. Episcopul Aurel Percă a fost întâmpinat cu multă căldură de către credincioșii noștri care au perceput într-adevăr ce înseamnă blândețea, slujirea și dragostea Bunului Păstor.

La ora 12,00 episcopul împreună cu preoții s-au deplasat la biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni. Biserica era neîncăpătoare, iar candidații la mir așteptau cu nerăbdare revărsarea Duhului Sfânt. Pr. Isidor Iacovici, responsabilul pastorației românilor din Roma, în cuvântul de deschidere a subliniat:

"Suntem aici ca într-o adevărată parohie românească, o biserică nu prea mare, nici prea mică, dar suficientă să-i primească pe românii care pentru un timp vor locui pe aproape sau mai departe. Aici vor intra să se bucure cu cei ce se bucură și să-i însoțească pe cei ce sunt în suferință, să-și plângă propriile păcate și să primească pacea, să participe la sfânta liturghie și la sacramente, să se adune pentru marile sărbători ale anului liturgic. Aici vin să-și boteze copiii, să se căsătorească, să primească mirul și să-și întâmpine păstorul așa cum facem noi astăzi. Bine ați venit preasfințite în mijlocul nostru al celor din zona Casilina. Vă așteptăm de mult, ne-am pregătit și astăzi suntem bucuroși că ne-ați deschis ușa. Păstorul cel bun își vizitează turma. Chiar dacă de mult suntem plecați de acasă, v-am recunoscut vocea, oițele bune s-au adunat în staul să vă asculte sfatul. Cei 27 de copii și tineri s-au pregătit serios pentru întâlnirea lor cu episcopul de Iași care astăzi se va ruga pentru ei, pentru familiile lor și pentru toată comunitatea noastră. Vă rugăm să înălțați o sfântă rugă spre ceruri și să-l împlorați pe Duhul Sfânt să coboare peste noi toți și într-un chip special asupra candidaților pentru sfântul Mir."

După ce am retrăit cu toții evenimentul Rusaliilor, ne-am îndreptat către biserica "Santa Maria in Campitelli" din piața Veneția pentru a doua sf. Liturgie și celebrare a sacramentului Mirului. Pr. Isidor în discursul de bun venit a accentuat următoarele aspecte:

"Este un mare adevăr pe care îl cunoaștem cu toții și anume: de fiecare dată când păstorii noștri din România ajung în Italia, vizitează comunitățile noastre românești. Astăzi ne-a călcat pragul episcopul nostru Percă Aurel, care ne iubește, ne prețuiește, nu ne uită și ne înțelege. Ne înțelege pentru că cinci ani de zile, între 1980-1985 a mâncat aceeași pâine ca și noi la Roma, o pâine albă dar nu întotdeauna atât de dulce. Cristos Bunul Păstor a rânduit ca astăzi păstorul să-și viziteze turma, o turmă departe de casă, dar nu îndepărtată, printre străini, dar nu străină. Bucuria noastră este mărită de prezența acestor copii și tineri care, după ce s-au pregătit serios, cer de la excelența Voastră să-l invocați pe Duhul Sfânt care să coboare cu cele 7 daruri sfinte, asupra lor, asupra familiilor lor și asupra întregii noastre comunități pe care să o întărească, să o sfințescă și să o binecuvânteze.

Comunitatea noastră din Roma este într-o continuă creștere, o creștere dinamică și complexă. În prezent celebrăm sf. Liturghie în fiecare duminică în mai multe biserici: Campitelli, Grotte Celoni, Ladispoli, prima și a treia duminică în Cassia și a doua duminică din lună la Storta. Creștinii noștri participă în număr mare la sf. Liturghie, sacramente și celelalte activități. Ne bucurăm de ospitalitatea confraților noștri italieni care ne găzduiesc în bisericile lor. La dispoziția credincioșilor noștri sunt mereu preoții prezenți la Roma, persoanele consacrate ce aparțin diferitor congregații. Vreau în fața Excelenței Voastre să le mulțumesc din inimă pentru slujirea în folosul fraților. Rozariul nu lipsește din mâinile noastre, implorând ajutorul Maicii Domnului pentru noi cei de aici și pentru cei de acasă. O buna noastră Mamă Marie, adu-ți aminte de scumpa noastră Românie. Adresăm un salut de bucurie msgr. Anton Lucaci, responsabil al românilor catolici în Italia, care din umbră urmărește pașii noștri uneori șovăelnici.

Vă rugăm preasfințite să-l implorați pe Duhul Sfințitor să coboare asupra noastră și mai ales asupra acestor copii și tineri pregătiți pentru sf. Mir.""

Momentele de har, experiența coborârii Duhului Sfânt să ne întărească pe toți în credință, speranță și dragoste și să ne ajute să-l mărturisim cu convingere pe Cristos Bunul Păstor și Mântuitorul lumii.

 

Pr. Isidor Iacovici & Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea Popoarelor - 20 mai 2007

 

Duminică, 20 mai, s-a desfășurat la Roma a 16-a ediție a Sărbătorii Popoarelor, eveniment coordonat de vicariatul Romei prin Oficiul pentru migranți (Migrantes), în colaborare cu misionarii scalabrinieni, Caritasul Diecezan și cu diferitele comunități etnice prezente la Roma. Tema din acest an a fost: "o casă departe de casă". Printre obiectivele centrale, evenimentul își propune să ofere o altă posibilitate de întâlnire pentru diferitele grupuri de emigranți, să creeze un spațiu de dialog între diversele culturi și tradiții și să sensibilizeze diferitele instituții, asociații sau grupuri ecleziale asupra problematicii globale a migrației.

Momentele de vârf ale acestui eveniment au fost Sfânta Liturghie și întălnirea frățească din piața San Giovanni. În cadrul sfintei Liturghii, animată de reprezentanții diferitelor comunități etnice, mons. Mauro Parmiggiani, secretar general al vicariatului de Roma, a scos în evidență misiunea pe care o are Biserica, "noul Ierusalim", aceea de a fi casă pentru toate popoarele, în care oamenii, "fii ai aceluiași Tată", nu numai că trebuie să se tolereze unul pe celălalt, ci mai ales să se integreze. Întălnirea frățească din piața San Giovanni, s-a axat pe trei momente distincte: prânzul cu bucate, proprii etniilor participante, spectacolul multicultural și tombola.

Comunitatea românească din capitala romană a fost reprezentată de credincioși romano-catolici și greco-catolici. Credincioșii romano-catolici, sub coordonarea părintelui paroh, pr. Isidor Iacovici și a colaboratorului său, pr. Iulian Faraoanu, s-au remarcat atât prin prezența în număr mare, cât și prin implicarea lor activă la Sfânta Liturghie, (intervenția la Psalmul responsorial și cântecul la Împărtășanie), sau la momentele de comuniune frățească de după (nu putem să nu amintim de sărmăluțe sau de momentul de dans popular, trăit cu intensitate nu numai de către cei de pe scenă ci de mulți alți participanți).

Pentru toți, participanți direcți sau indirecți, rămân valabile cuvintele de la începutul Sfintei Liturghii: Suntem poporul lui Dumnezeu, aflat în călătorie pe acest pământ. Popor de rasă și naționalitate diferită, dar toți botezați în Cristos Isus, care a făcut din noi "o singură turmă sub un singur păstor". Noi, emigranți departe de casele noastre, vrem să dăm mărturie cu viața noastră că Isus Cristos este singurul Domn: numai în El putem să găsim mântuirea. Și El este cel care ne cheamă să pășim cu bucurie spre casa unică a Tatălui, unde El a mers înaintea noastră ca să ne pregătească un loc".

 

 

pr. Ignat Cristian

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Adunarea Caritas Internationalis - 3 iunie 2007

«Martori a iubirii, întemeitori de pace »


Doamne, urmărind calea credinței și mărturia ucenicilor tăi, iată-ne adunați din toate colțurile lumii în jurul altarului Tău. Datoria fiecăruia dintre noi ca și creștini, este aceea de a mărturisi iubirea Ta oriunde și oricând. In unitate și armonie toți să formăm diversitatea de instrumente de pace și bucurie dirijate de mâna Ta.

Duminică, 3 iunie 2007 "Sărbătoarea Preasfintei Treimi", diferite grupuri etnice au fost invitate să participe în Bazilica Sf. Petru la Sfânta Liturghie pentru deschiderea celei de a XVIII-a Adunări Generale a Caritasului Internațional. Au concelebrat diferiți episcopi, celebrantul principal fiind S.Em. Cardinal Camilo Ruini, Vicarul Sfântului Părinte Papa pentru dieceza de Roma.

Părțile principale ale Sfintei Liturghi au fost proclamate în limba italiană, iar cântecele au fost animate în limbile: poloneză, filipineză, engleză, franceză, română, spaniolă si italiană. Sfânta Evanghelie a fost prezentată la altar prin procesiune în ritm de dans. Proclamarea Cuvântului a fost făcută în diferite limbi: prima lectură în limba franceză, a doua în limba engleză si psalmul responsorial în limba spaniolă. De asemenea si rugăciunile credincioșilor au fost rostite în armonia diversă a limbilor. Impreună cu pâinea si vinul la ofertoriu au fost presentate la altar fructele pământului și ale muncii oamenilor din cinci continente.

Si noi, grupul de tineri români din Santa Maria în Campitelli (Roma) am cântat două cântece în limba română la momentul Sfintei Impărtăsanii. Deși numărul persoanelor care au format corul nu era prea mare, vocile au fost unite armonios și în cânt au adus laudă si slavă Domnului. "Cine cântă se roagă de doua ori".

Fiecare dintre noi s-a imbogățit prin această experiență, pentru că în diversitatea limbii, a raselor și a culorii ne-am simțit o singură familie, egali între noi și cu același scop nobil: să-L facem cunoscut pe Cristos la cei de lângă noi și la cei care sunt departe, Cristos Mântuitorul, unicul nostru bine.

 

 

Sr. Daniela IUGANU

Slujitoarele Preacuratei de Parma

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sibiu - puterea unității dintre religii și inimi

 

La o lună și câteva zile de la marea Adunare Ecumenică de la Sibiu, numită și pentru anul 2007, adunare la care au participat peste două mii și ceva de delegați, în calitate de delegat al Conferinței Episcopale Italiene, la invitația Migrantes adresată comunității române de la Roma, vreau să vă împărtășesc experiența mea directă.

În marele cort, în care toți membrii invitați la Marea Adunare Ecumenică s-au întâlnit, erau catolici, evangheliști, ortodocși, valdezi, penticostali, în total reprezentanți a peste 300 diferite grupuri confesionale. Această Adunare a fost organizată de CCEE (Consiliul Conferințelor episcopale europene) și KEK (Conferințele Bisericilor Europene). Au participat personalități renumite, din toate religiile prezente, și cine a fost acolo poate să confirme că se trăia o atmosferă unică, specială și fraternă. Au avut loc puține ceremonii, însă se citea pe chipurile tuturor dorința imensă de a se cunoaște și de a dialoga în mod sincer.

Tema reuniunii a fost "Lumina lui Cristos luminează pe toți: Speranța de reînnoire și unitate în Europa" (Ioan, 8,12). Participanții au discutat despre marile provocări, față de care bisericile trebuie să ia o oarecare poziție. În cele 5 zile la Sibiu, printre nenumăratele relatări, s-au discutat nouă teme, care plecau de la teologie până la politică, de exemplu despre unitatea creștinilor și spiritualitate, dar și despre cum se poate construi Europa. Alte tematici au fost: unitatea, spiritualitatea, mărturia, Europa, religia, migrația, creația, protecția ambientală, dreptatea și pacea.

Au avut loc zilnic, dincolo de sutele de întâlniri desfășurate, în afara celor oficiale amintite mai sus, filme, musical-uri, mostre, spectacole și concerte în mod excepțional legate de tema tratată la această întâlnire. Aș vrea să amintesc faptul că acest eveniment, aflat așa cum am afirmat mai sus la cea de-a treia ediție, are loc doar odată la 10 ani. Prima Adunare Ecumenică Europeană a avut loc în anul 1989 la Bassel, în Elveția, țară cu majoritate protestantă, iar a doua în 1997 la Graz, în Austria, țară majoritar catolică. De această dată la Sibiu, și precum știm țară majoritar ortodoxă. Charta Oecumenica, document bază, este de fapt un ghid pentru angajarea comună la dialog și comuniune. Citindu-l putem observa că aproape toate subtitlurile acestuia, conțin un verb. Prin aceste verbe: "chemă"; "anunță"; "merge"., de fapt se pune accentul pe o hotărâre personală, ce trebuie să devină activă în cadrul bisericii universale. Mesajul final al Celei de-a Treia Adunări Ecumenice de la Sibiu, încheiată duminică, exprimă întocmai voința Bisericilor de a primi împreună, cu inimă deschisă, lumina lui Cristos, pentru ca apoi, fiecare Biserică și creștin în parte, să dea mărturie pe tărâmul cotidianității că această lumină, care nu este proprie, luminează cu adevărat pe toți.

"Isuse Cristoase, Adevărata Lumină care luminează și sfințește pe totul omul care vine în această lume, fă să strălucească asupra noastră lumina prezenței tale, pentru ca în ea să putem contempla lumina inefabilă, și călăuzește pașii noștri ca să punem în practică poruncile tale. Dăruiește-ne mântuirea și condu-ne în împărăția ta veșnică, fiind că Tu ești Creatorul nostru și Împărțitorul a tot ceea ce este bun. Speranța noastră se odihnește în tine și ție îți aducem glorie, acum și întotdeauna. Amin"

(Rugăciunea din Mesajul final al Adunării Ecumenice de la Sibiu).

 

 

MIRT Simona Magdalena

 

(...back)  

 

Credință și istorie- Pelerinaj la Siena

 

In ziua de 21 octombrie 2007, la inițiativa părintelui Iacovici Isidor, paroh al comunității romano-catolice din Roma, un grup numeros de credincioși (circa 75) au participat la un pelerinaj la Siena (Toscana). A fost aleasă luna octombrie, dedicată Reginei sf. Rozariu pentru a reînnoi în credincioși spiritul de rugăciune și de venerație față de sf. Fecioară.

Scopul principal al acestui pelerinaj a fost întărirea în credință, prin cunoașterea vieții și a locului în care a trăit Sfânta Ecaterina, patroană a Italiei (Pius al XII-lea, 1939) și a Europei (Ioan Paul al II-lea, 1999). Desigur acest pelerinaj a fost și o ocazie propice pentru credincioși de a se cunoaște între ei și de a se destinde după zilele grele de muncă.

Momentele principale ale pelerinajului au debutat cu vizitarea bazilicii Sfântul Dominic, (o construcție începută în anul 1225), bazilică în care Sfânta Ecaterina lua parte de obicei la Sfânta Liturghie și în care se află expuse capul și degetul sfintei, aduse de la Roma în anul 1384. Aceste momente au continuat cu vizitarea locului de naștere și a casei unde a locuit sfânta, astăzi un complex reconstruit între ani 1941 și 1947 alături de Oratoriul Sfintei Cruci (1623). În oratoriul mai sus menționat se păstrează crucifixul de pe care, după tradiție, Isus i-ar fi dat sfintei stigmatele. A urmat apoi vizita la Spitalul Sfânta Maria, unde ani la rând, Sfânta Ecaterina a avut grijă de mulți bolnavi din oraș și mai ales de pelerinii aflați în trecere spre Roma. De asemenea, a fost emoționant urcușul pe scările pe care sfânta le urca pentru a ajunge la spital, scările de lângă catedrala principală. Aici, tot dintr-o tradiție orală, știm că ar fi avut loc episodul căderii sfintei, care împinsă fiind de diavol, și-ar fi pierdut aproape toți dinții. Un ultim moment, care nu are legătură directă cu viața sfintei Ecaterina, a fost vizita în catedrala Sfântul Francisc, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie. Nu întâmplător acesta a fost un ultim moment al pelerinajului, pentru că în această bazilică, construită între ani 1228-1255, se află expuse ostiile miraculoase. Este vorba despre câteva ostii furate (anul 1730) și aruncate într-o cutie a milei dintr-o biserică vecină. Aceste ostii se păstrează fără ca se altereze și sunt venerate de mii de credincioși veniți din toată lumea. Liturghia s-a încheiat cu binecuvântarea euharistică.

Un rol deosebit în desfășurarea acestui pelerinaj l-a avut părintele Iacob Ieronim, Arhidieceza de București, care pe tot parcursul acestuia, a oferit tuturor participanților date și informați prețioase atât din viața Sfintei Ecaterina cât și din istoria Sienei. Să nu-l uităm și pe părintele Budău Iulian, OFMConv, care le-a vorbit credincioșilor pe larg despre minunea ostiilor miraculoase.

În drumul spre Roma mulți dintre cei participanți s-au arătat bucuroși de astfel de inițiative, iar faptul că și mai mulți dintre ei au întrebat despre data următorului pelerinaj dovedește despre nenumăratele haruri și bucurii care se pot dobândi cu astfel de ocazii.

Să nu uităm cuvintele pe care Dumnezeu ni le-a adresat prin Sfânta Ecaterina:

"Așa cum soarele nu poate fi împărțit în mai multe părți, așa și Eu, în purul imaculat al ostiei sunt cu totul unit, Dumnezeu și om. Dacă ostia s-ar rupe și dacă ar fi posibil să se facă din ea milioane de fragmente, în fiecare dintre acestea sunt cu totul Dumnezeu și cu totul om. [.] Așadar, în preasfântul sacrament, sub specia pâinii albe, voi primiți toată esența divină". (Santa Caterina da Siena, Dialogo della divina provvidenza, 110)

 

 

pr. Cristian Ignat

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)  

 

Sărbătoarea hramului
și vizita episcopului Aurel Percă la Roma

 

Ziua de 8 decembrie are o relevanță specială pentru creștinii catolici români din Roma. În această zi ei o cinstesc pe patroana lor, Sf. Fecioară Maria, neprihănit zămislită. De vreo câțiva ani s-a decis ca solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sf. Maria să fie sărbătoarea patronală a credincioșilor care participă la liturghia în limba română la biserica Santa Maria in Campitelli, piața Veneția.

Așadar sâmbătă, 8 decembrie la ora 15,30 s-a celebrat sfânta Liturghie solemnă cu ocazia hramului. Bucuria tuturor a fost sporită de prezența episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă în mijlocul comunității. La celebrare au fost prezenți mulți credincioși și un mare număr de preoți. Printre invitații de seamă, din partea clerului s-au numărat P. Bruno Mioli, reprezentant al fundației Migrantes din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, don Pierpaolo Felicolo, responsabil al oficiului pentru Migranți la Vicariatul din Roma, precum și mons. Anton Lucaci, coordonator national al pastorației emigranților români în Italia. Au participat de asemenea, d-na Lidia Turconi, de la Ambasada României pe lângă sf. Scaun și delegați ai unor asociații laice non guvernamentale.

La începutul celebrării a luat cuvântul părintele Isidor Iacovici, capelanul emigranților catolici români din Roma. Pe lângă salutul adresat celor din Biserică, sfinția sa a evidențiat prezența în premieră a unui episcop din România la sărbătoarea hramului, motiv de bucurie și de speranță.

După proclamarea lecturilor sfinte, Preasfințitul a ținut un cuvânt de învățătură, subliniind rolul sf. Maria în planul de mântuire al lui Dumnezeu și exemplul de credință și umilință al Fecioarei, ferită de prihana păcatului încă din momentul conceperii. Credincioșii au înțeles necesitatea convertirii și a imitării modelului oferit de Maria, disponibilă în a împlini în toate voință sfântă a lui Dumnezeu.

La finalul sfintei liturghii mons. Anton Lucaci, a mulțumit tuturor celor ce au luat parte la sărbătoare și i-a încurajat pe credincioși să își păstreze credința și să fie martori ai lui Cristos și în fața acelora care îi denigrează în aceste zile pe români.

Înainte de binecuvântarea finală enoriașii au ținut să îl felicite pe mons. Aurel Percă la împlinirea celor 8 ani de episcopat. După sf. Liturghie a urmat o agapă în sala Baldini, acolo unde s-au adunat peste o sută de persoane pentru a gusta din bucatele tradiționale și pentru a împărtăși împreună bucuria sărbătorii.

Frumusețea și sfințenia Sf. Fecioare Maria contemplate în această zi de neuitat să rămână ideal pentru fiecare creștin și imbold pentru a face zi de zi voia Domnului.

 

 

Pr. Iulian Faraoanu

 

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment vizitați "Galeria foto".

(...back)